2014. gada F1 sezona strauji iesoļo finiša taisnē. Līdz čempionāta beigām palikuši vien 3 posmi, taču pilnīgas skaidrības par braucēju sastāvu nākamajai sezonai vēl nav. Plašu mediju uzmanību piesaistījis Fetela lēmums pamest Red Bull vienību. Diez vai kāds šaubās, ka tas darīts, lai ieņemtu Alonso vietu Ferrari sastāvā, kamēr spānis, visticamāk, atgriezīsies McLaren sastāvā. Taču kura braucēja vietā? Vai britu vienība uzticēsies Batona pieredzei, vai virsroku ņems jaunā Magnusena potenciāls?

PAGAIDĀM BATONS

Batons_2014Džensons Batons šosezon izcīnījis 94 punktus, kas ir gandrīz divreiz vairāk nekā Magnusens, kuram, ja neskaita Singapūras GP izcīņu, kurā Batons izstājās, nav izdevies pieveikt 2009. gada pasaules čempionu kopš sacīkstēm Austrijā. Arī pirms tam jaunā dāņa uzvārdu rezultātu tabulā virs Batona reti gadījās redzēt. Lai arī par Batona talantu sasniegt maksimālu rezultātu reti kāds šaubās, tomēr pēc Formula Renault 3.5 Series titula pērn un 2. vietas karjeras pirmajās F1 sacīkstēs no Magnusena tika gaidīts kas vairāk.

Tomēr Magnusens sevi ir pierādījis kā ļoti stabilu braucēju, kurš centīsies izmantot katru izdevību, lai iegūtu vai nosargātu savu pozīciju. Magnusens sezonas laikā izstājies tikai vienu reizi, tas notika Bahreinā, kad dānis palika malā sajūga problēmu dēļ. 15 apļus vēlāk līdzīgu problēmu dēļ malā palika arī Batons. Punktos abi Vokingā bāzētās komandas braucēji iebraukuši 11 reizes, tomēr Beļģijā iegūtos 8 punktus Magnusenam nācās zaudēt, jo pēdējos apļos Kevins no trases izstūma Alonso vadīto Ferrari mašīnu. Pēc līdzīga soda Itālijā, kur par Magnusena upuri kļuva Botass, Magnusena septītā vieta tika pārvērsta desmitajā.

Nenoliedzami sacīkšu režīmā uz doto brīdi Batons ir pārāks, tomēr, kad Magnusenam izdosies izvairīties no muļķīgiem sodiem, kā arī pielāgot savu braukšanas stilu, lai iegūtu vērtīgās sekundes daļas, tad par to, kurš no abiem braucējiem ir labāks, būs krietni grūtāk spriest. Taču Magnusena faniem ir pamats cerēt uz augstvērtīgiem rezultātiem nākotnē, jo kvalifikāciju režīmā neliels pārsvars ir Magnusena pusē – viņš 3. sesiju sasniedzis 13 reižu, kamēr Batons tikai 10. Arī vidējā vieta kvalifikācijā Magnusenam ir labāka.

NĀKOTNE MAGNUSENA ROKĀS

Magnusens_2014Lai arī Magnusena fani, iespējams, bija cerējuši, ka dāņu braucējs izrādīs lielāku konkurenci Batonam, tomēr nevajadzētu aizmirst, ka šie divi personāži pārstāv pilnīgi atšķirīgas vecuma kategorijas. Vienam ir 22 gadi un pirmā sezona pie lielajiem vīriem, tikmēr otram janvārī paliks 35, turklāt F1 čempionātā Batons brauc jau kopš 2000. gada. Arī pašam Batonam pirmajā sezonā izdevās iegūt vien pusi no tā punktu skaita, ko komandai atnesa viņa komandas biedrs Ralfs Šūmahers.

Nenoliedzami, līdz ar pieredzes parādīšanos pazudīs arī tās kļūdas, ko redzējām Spā un Moncā. To, ka Magnusens spēj nodemonstrēt līdera spējas redzējām jau sezonas pirmajā posmā Austrālijā, tomēr, ja Magnusenam izdosies nosargāt vietu McLaren sastāvā uz nākamo sezonu, tas vēl nenozīmēs, ka dāņu talants kļūs par ieroču pienesēju Alonso, jo komandas maiņa var nozīmēt to, ka mašīna nav piemērota braukšanas stilam, ar kādu Ferrari šīs sezonas labākais braucējs sasniedz maksimālu rezultātu.

Turklāt neaizmirsīsim arī to, ka pats Alonso nepaliek jaunāks, kamēr Magnusens savu zelta vecumu vēl nav sasniedzis. Protams, Alonso uz McLaren vienību dodas (ja viņš tiešām dodas uz McLaren) tikai ar vienu mērķi – izcīnīt čempiona titulu, tomēr tieši nesaskaņas un nespēja sastrādāties ar tobrīd jauno komandas biedru Luisu Hamiltonu traucēja kā vienam, tā otram izcīnīt titulu 2007. gada sezonā. Šķiet, ka attiecības ar Batonu Magnusens nav sabojājis, tādēļ ir pamats cerēt, ka dānim izdosies saglabāt uzsākto kursu arī nākamsezon, citādāk, viņam var nākties zaudēt vietu McLaren sastāvā.

UN VIETU IEGŪST…

Skaidrs, ka abiem braucējiem ir savi plusi un savi mīnusi attiecībā pret komandas biedru. Atrast kādu trešo, kurš šai ziņā pārspētu abus ir tikpat kā neiespējami, ja vien tas nenozīmē tikpat kā neiespējamo Fetela pievienošanos komandai. Pēkšņa Stofela Vandurna iesaistīšana komandai, kas sola cīnīties par titulu, arī nešķiet pārāk ticama.

Tomēr Batona galvenais pluss var izrādīties galvenais iemesls, kādēļ britu nepaturēt komandā. Ja McLaren komandai nepieciešams kāds pieredzējis braucējs, tad šo vietu lieliski varētu aizpildīt jau iepriekš minētais Alonso. Komandai ar vīziju nākotnē dominēt pieteikt sastāvā divus braucējus, kas jau kādu laiku pārsnieguši 30 gadu slieksni, nav pārāk tālredzīgi. Turklāt kāda tad ir jēga ieguldīt resursus jauniešos, ja pat stabila debijas sezona negarantē viņiem līgumu uz nākamo sezonu?

Batona izteikumi presei visas sezonas garumā liek domāt, ka ilggadējais McLaren braucējs saprot, ka šī ir viņa pēdējā sezona F1 čempionātā. Pie tam, ja Magnusens jau tagad vismaz sestdienās cīnās ar Batonu kā līdzīgs ar līdzīgu, kas notiks nākamgad? Un kas vēl pēc gada? Un tad? Kārtis šobrīd ir Magnusena rokās, atliek tikai izmantot.

[polldaddy poll=8378521]